Afgelopen week stormde hij met stip de Nederlandse Top 40 binnen: het liedje ‘Wellerman’ in de 220Kid x Billen Ted Remix, gezongen door Nathan Evans. De hoogste nieuwe binnenkomer op nummer 28. De 26-jarige Evans, afkomstig uit de Schotse plaats Airdrie, ten oosten van Glasgow, doet in de Britse en Canadese hitlijsten zelfs al in de hoogste regionen mee en trekt er een lange neus naar Ed Sheeran en consorten.

Tot voor kort werkte Evans nog als postbode, maar met zijn shanty-hit en een platencontract van Polydor Records op zak heeft de Schot zijn postbezorgerskostuum nu maar aan de wilgen gehangen.

TikTok

Evens bewerkstelligde zijn doorbraak als popartiest via TikTok, het onder jongeren populaire sociale medium dat al eerder oude pophits nieuw leven inblies. Maar waren het tot nu toe veelal jaren ‘80-klassiekers die dankzij TikTok een jong nieuw publiek vonden, de muzikale mummies die nu door Evans zijn opgegraven, zijn uit aanmerkelijk oudere aardlagen opgediept. Als amateurzanger op TikTok zong de Schot eerst moderner repertoire voor een selecte groep fans, maar toen een van die volgers het idee aandroeg om eens wat zeemansliederen te proberen, zwaaiden volkomen onverwacht de poorten naar de wereldroem voor Evans open.

Het lied waarop de megahit is gebaseerd, de 19e-eeuwse Nieuw-Zeelandse walvisvaarderskraker ‘Soon may the Wellerman come’, had in oorspronkelijke vorm al enige bekendheid gekregen dankzij de volksliederenonderzoeker John Archer.

Buitenlandse kranten hebben al geprobeerd de verrassende populariteit van ‘Wellerman’ psychologisch te duiden en stellen dat jonge muziekfans in corona-lockdown zich blijkbaar net zo ontheemd en eenzaam voelen als de walvisvaarders uit vroeger tijden.