Ze moeten in de loop van 2023 in de vaart komen en kosten 140 miljoen dollar per stuk. Dat komt overeen met een prijs per containerslot van ongeveer 9300 dollar. In de huidige markt zou die investering met slechts enkele reizen kunnen worden terugverdiend.

Aardgas

ZIM is na CMA CGM en Hapag Lloyd de derde containerlijn die voor schepen kiest die zowel op stookolie als op lng kunnen varen. De rederij speelt daarmee op safe omdat die op aardgas duurzamer kan gaan varen, maar de optie van traditionele stookolie achter de hand houdt voor het geval het prijsverschil tussen beide brandstoffen teveel in het nadeel van lng uitvalt.

De Israeli’s huren de schepen voor twaalf jaar van Seaspan, dat onderdeel is van de aan de New York Stock Exchange genoteerde Atlas-groep. Met de tien Zim-schepen komt de vloot van de scheepsinvesteerder op meer dan 140 schepen. Daarmee is Seaspan veruit de grootste containerrederij die haar schepen niet zelf exploiteert.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement