Israël maakt jacht op schip dat olie verloor en stranden besmeurde

olievervuiling

Israël is op zoek naar het schip dat verantwoordelijk is voor een grote olievervuiling, die het land ertoe gebracht heeft alle stranden langs de Middellandse Zee te sluiten.

Op naar schatting 170 van de 190 kilometer lange kust spoelden het afgelopen weekend kleverige klonten en plakken teer aan, vermoedelijk het resultaat van een olielekkage op een schip enkele tientallen kilometers voor de kust. Onduidelijk is nog of het gaat om restanten van ruwe olie of van stookolie, waar schepen op varen.

Onderzoek

Volgens milieuminister Gila Gamliel wordt er een onderzoek ingesteld naar negen schepen, waarvan wordt aangenomen dat ze op het moment van de lekkage in de regio waren. Volgens haar is er ‘een meer dan redelijke kans’ dat het betreffende schip kan worden geïdentificeerd. De lekkage heeft vermoedelijk vorige week al plaatsgevonden en een winterstorm heeft de smurrie tijdens het weekend richting de kust geblazen.

Het eerste teken dat er iets mis was, was het aanspoelen van een zeventien meter lange vinvis die olie binnen gekregen bleek te hebben. Milieuorganisaties spreken van een ramp, waarvan de gevolgen nog maanden en mogelijk zelfs jaren voelbaar zullen zijn. Als de schuldige wordt gevonden, wil Israël de kosten van de vervuiling op de eigenaar van het schip verhalen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Israël maakt jacht op schip dat olie verloor en stranden besmeurde | NT

Israël maakt jacht op schip dat olie verloor en stranden besmeurde

olievervuiling

Israël is op zoek naar het schip dat verantwoordelijk is voor een grote olievervuiling, die het land ertoe gebracht heeft alle stranden langs de Middellandse Zee te sluiten.

Op naar schatting 170 van de 190 kilometer lange kust spoelden het afgelopen weekend kleverige klonten en plakken teer aan, vermoedelijk het resultaat van een olielekkage op een schip enkele tientallen kilometers voor de kust. Onduidelijk is nog of het gaat om restanten van ruwe olie of van stookolie, waar schepen op varen.

Onderzoek

Volgens milieuminister Gila Gamliel wordt er een onderzoek ingesteld naar negen schepen, waarvan wordt aangenomen dat ze op het moment van de lekkage in de regio waren. Volgens haar is er ‘een meer dan redelijke kans’ dat het betreffende schip kan worden geïdentificeerd. De lekkage heeft vermoedelijk vorige week al plaatsgevonden en een winterstorm heeft de smurrie tijdens het weekend richting de kust geblazen.

Het eerste teken dat er iets mis was, was het aanspoelen van een zeventien meter lange vinvis die olie binnen gekregen bleek te hebben. Milieuorganisaties spreken van een ramp, waarvan de gevolgen nog maanden en mogelijk zelfs jaren voelbaar zullen zijn. Als de schuldige wordt gevonden, wil Israël de kosten van de vervuiling op de eigenaar van het schip verhalen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement