De Shanghai Containerized Freight Index (SCFI), barometer van de spottarieven, daalde op deze route naar 3712 dollar per teu. Een week eerder was dat nog 3966 dollar, een maand geleden 4281 dollar. De spottarieven zijn daarmee bijna terug op het niveau van de week tussen kerst en oud en nieuw (3797 dollar). Sinds de feestdagen, die in de aanloop ervan al tot een tarievenexplosie hadden geleid, waren de prijzen alleen nog maar verder de lucht ingeschoten.

Afgelopen week daalde ook het niveau van de China Containerized Freight Index, een barometer die zowel spottarieven als lange-termijn contracttarieven meeweegt, flink: 7,5% naar beneden. Ook op de World Container Index van consultant Drewry is een neergaande lijn te zien: het gemiddelde spottarief voor een veertigvoets container (feu) daalde afgelopen week met 1,8% naar 5027 dollar.