Het emiraat reserveerde vorig jaar al ruimte voor de bouw van een nieuwe LNG-armada bij de Koreaanse grote drie, Daewoo, Samsung en Hyundai en bij het Chinese Hudong-Zhonghua voor de periode tot 2028. De Koreaanse werven bouwden eerder de huidige LNG-vloot van de Qatari’s, de 45 zogenoemde Q-Flexen, die tussen de 165.000 en 216,000 meter kubieke meter vloeibaar aardgas kunnen vervoeren.

22 miljard

Qatar heeft een groep rederijen uitgenodigd om op basis van de gereserveerde nieuwbouwslots aanbiedingen in te dienen. Het programma heeft een waarde van naar schatting 22 miljard dollar. Qatargas, ‘s werelds grootste LNG-leverancier, is belast met het selectieproces.

De Qatari’s willen met het nieuwbouwprogramma onder meer de afvoer van aardgas uit het North Field voor de eigen kust en die vanaf de nieuwe exportterminal Golden Pass in het Texaanse Port Arthur veilig stellen. In beide projecten zijn de afgelopen jaren ettelijke miljarden geïnvesteerd.

North Field

Het North Field is al het grootste offshore gasveld ter wereld en Qatar wil de productie de komende jaren sterk opvoeren. Golden Pass is een joint venture met ExxonMobil en is gericht op het vloeibaar maken en exporteren van Amerikaans schaliegas.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding