Maersk heeft niets met CSAV, in tegenstelling tot Hapag-Lloyd, dat in 2014 de containertak van CSAV overnam en sindsdien met de CSAV-schepen heeft gevaren. Hapag-Lloyd heeft de vier genoemde containerschepen nu verkocht aan de scheepseigenaren Zodiac Maritime en Eastern Pacific, die ze dus doorverhuren aan Maersk.

Achter de schermen

Het Chileense scheepvaartbedrijf CSAV, opgericht in 1872, verdwijnt zo steeds meer van het maritieme toneel en vervult vooral nog een rol achter de schermen. Een jaar geleden maakte het bedrijf bekend dat het ook uit de ro/ro-scheepvaart (car carriers) stapte omdat het zich helemaal wilde gaan concentreren op zijn belang in Hapag-Lloyd.

CSAV werd bij haar overname zeven jaar geleden door Hapag-Lloyd betaald met aandelen, en de Chilenen zijn naast de Duitse zakenman Klaus-Michael Kühne nog steeds de grootste aandeelhouder in de Duitse containerrederij, die de laatste tijd recordwinsten boekt.