Alle twaalf bemanningsleden zijn met een helikopter van het schip gehaald en naar de Noorse plaats Ålesund gebracht.

Het vrachtschip heeft sinds maandagochtend ook ernstige motorproblemen, zo laat de NOS weten naar aanleiding van berichtgeving in Noorse media. De Noorse media melden dat het schip nu functioneert op de automatische piloot, maar motorvermogen verliest. Volgens de NOS is er een kustwachtschip op weg naar de Eemslift Hendrika om het schip in de gaten te houden.

Het Nederlandse Amasus Schipping uit Delfzijl is mede-eigenaar van de Eemslift Hendrika. De eerste acht bemanningsleden werden maandagmiddag al van boord gehaald. De overige vier bleven aan boord in een poging het schip te stabiliseren, meldt de Noorse kustwacht.

Het schip lag in de middag op ongeveer 60 nautische mijlen (110 kilometer) ten westen van de Noorse kust. De Eemslift Hendrika is gebouwd in 2015, is 112 meter lang en 17 meter breed.

Boskalis gaat schip bergen. Zo spoedig mogelijk wordt een bergingsteam per helikopter aan boord van het verlaten schip gebracht. Ook wordt een zware zeesleper naar het op drift geraakte schip gebracht, zegt een woordvoerder van Boskalis.

De Eemslift Hendrika, eigendom van rederij Amasus Shipping in Delfzijl, was vanuit het Duitse Bremerhaven op weg naar de Noorse havenplaats Kolvereid.

Bekijk spectaculaire beelden van de reddingsoperatie:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding