‘We verwachten dat de weersomstandigheden over een uur, anderhalf uur iets verbeterd zijn. Met iets minder wind en sneeuw kunnen we uitvliegen’, aldus een woordvoerder van Boskalis. Eerder zei een woordvoerder van de Noorse kustwacht dat personeel van Boskalis al op het schip is, maar die informatie was onjuist. Het Nederlandse Boskalis was vorige week betrokken bij de succesvolle bergingsoperatie in het Suezkanaal. Sleepboten zijn aanwezig om het schip naar kalm water te trekken.

Noodsleep

De bedoeling is dat de medewerkers op het schip de noodsleep gaan voorbereiden, onder meer door de sleeptouwen te bevestigen. De omstandigheden waarin ze dat moeten doen zijn zwaar omdat het slecht weer is. Wel zijn de omstandigheden iets verbeterd ten opzichte van de afgelopen dagen. Zo is de golfhoogte en windkracht iets afgenomen. Ook drijft het schip niet meer richting de kust, zoals op dinsdag, maar drijft het nu ‘parallel aan de kustlijn’.

‘Ik denk dat dit wel eens een positief einde kan krijgen’, aldus de kustwachtchef. Volgens hem is ook het gevaar geweken dat het vrachtschip kapseist en zinkt. De zegsman zegt wel dat een deel van de lading van het schip is afgevallen, zoals een groen werkscheepje. Maar dat drijft nog en kan volgens hem geborgen worden.

Het schip van rederij Amasus Shipping in Delfzijl raakte maandag in de moeilijkheden door een schuivende lading. De twaalfkoppige bemanning werd met een helikopter van boord gehaald en naar Ålesund gebracht. De kapitein zou gewond zijn geraakt, maar hoe ernstig is niet bekend. Het schip was vanuit het Duitse Bremerhaven onderweg naar de Noorse havenplaats Kolvereid. Omdat er zware stookolie en diesel aan boord is, kan een lek milieuproblemen opleveren.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement