‘Rusland sluit zeestraat naar Oekraïne’

Kertsj

Volgens Oekraïne sluit Rusland volgende week de Straat van Kertsj voor marineschepen en andere niet-commerciële schepen.

Volgens persbureau ANP wordt ook een deel van de Zwarte Zee in de buurt van de zeestraat tot verboden gebied voor buitenlandse marineschepen verklaard. De beperkingen zouden een half jaar van kracht blijven. Eerder deze week waarschuwde Rusland de VS ‘voor zijn eigen bestwil’ om uit het gebied te blijven nadat de regering-Biden had gezegd dat het twee torpedobootjagers naar de Zwarte Zee zou sturen.

Die zeestraat verbindt de Zwarte Zee met de Zee van Azov, waar een groot deel van de Oekraïense kust aan ligt. De oostelijke oever ervan is Russisch grondgebied, de westelijke ligt in de Krim, dat zeven jaar geleden door Rusland is geannexeerd.

Internationaal recht

Oekraïne zegt dat de Russische stap in strijd is met het internationale recht omdat het land als kuststaat het recht heeft om de scheepvaart in het gebied te reguleren. Het land spreekt verder van een ‘grove schending van het recht op de vrije vaart ter zee dat geregeld is in het Zeerechtverdrag van de Verenigde Naties’.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

‘Rusland sluit zeestraat naar Oekraïne’ | NT

‘Rusland sluit zeestraat naar Oekraïne’

Kertsj

Volgens Oekraïne sluit Rusland volgende week de Straat van Kertsj voor marineschepen en andere niet-commerciële schepen.

Volgens persbureau ANP wordt ook een deel van de Zwarte Zee in de buurt van de zeestraat tot verboden gebied voor buitenlandse marineschepen verklaard. De beperkingen zouden een half jaar van kracht blijven. Eerder deze week waarschuwde Rusland de VS ‘voor zijn eigen bestwil’ om uit het gebied te blijven nadat de regering-Biden had gezegd dat het twee torpedobootjagers naar de Zwarte Zee zou sturen.

Die zeestraat verbindt de Zwarte Zee met de Zee van Azov, waar een groot deel van de Oekraïense kust aan ligt. De oostelijke oever ervan is Russisch grondgebied, de westelijke ligt in de Krim, dat zeven jaar geleden door Rusland is geannexeerd.

Internationaal recht

Oekraïne zegt dat de Russische stap in strijd is met het internationale recht omdat het land als kuststaat het recht heeft om de scheepvaart in het gebied te reguleren. Het land spreekt verder van een ‘grove schending van het recht op de vrije vaart ter zee dat geregeld is in het Zeerechtverdrag van de Verenigde Naties’.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement