De vertegenwoordiger van de Amerikaanse president Joe Biden riep de Internationale Maritieme Organisatie (IMO) op om de sector te begeleiden naar emissieloze scheepvaart in 2050. Dat is een radicale koerswijziging ten opzichte van het beleid van regering van Trump, die de afgelopen vier jaar binnen de IMO ten aanzien  van klimaatbeleid veelvuldig op de rem trapte.

Lat hoger

Hij zei dit op een conferentie van Ocean Conservancy, een wetenschappelijke milieubeschermingsgroep, die onder meer de Amerikaanse regering adviseert. Met zijn uitspraak legt hij de lat voor de sector een heel stuk hoger. De huidige doelstelling van de IMO is een beperking van de uitstoot van broeikasgassen met minimaal 50% in 2050.

Kerry voegde er nog aan toe dat de Amerikaanse regering streeft naar ‘echt nul, niet netto nul’. Hij zei dat de VS daaraan zal meewerken door het ontwikkelen van technologieën die nodig zijn om de uitstoot van de sector snel te verminderen. Volgens hem zijn die beschikbaar en moet alles op alles gezet worden om ze snel in te zetten en op te schalen.

Gamechanger

In een reactie zei Madeline Rose, klimaatcampagnedirecteur van de NGO Pacific Environment: ‘De VS heeft zich gecommitteerd aan een historische doelstelling om tegen 2050 een absolute emissievrije scheepvaartsector na te streven. Dit kan een politieke gamechanger voor de scheepvaart zijn’.

De Japanse minister van Transport, Saito Hideaki, die voorzitter is van de Marine Environment Protection Committee (MEPC) van de IMO, gaf via Japanse media te kennen dat de IMO zal werken aan om hogere doelstellingen en effectieve regels.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement