De Egyptische autoriteiten besloten de ‘Aman’, een Bahreins general cargo-schip, in mei 2017 vast te houden omdat de veiligheidscertificaten niet meer geldig waren. Aisha wist daar niets van, hij was net twee maanden werkzaam op het schip. Maar hij was wel degene die aan boord moest blijven terwijl al zijn mede-bemanningsleden naar huis mochten.

Insecten en knaagdieren

Terwijl het schip langzaam maar zeker werd overgenomen door insecten en knaagdieren, vocht de transportvakbond een strijd die er steeds hopelozer begon uit te zien. De bond was er naar eigen zeggen zowat dagelijks druk mee. Aisha zwom ondertussen regelmatig naar de kant om zijn telefoon op te laden en voedsel en water in te slaan (foto, credit ITF), maar hij moest altijd weer terugkeren naar het vrachtschip.

De ITF is woest over zaak. De zeeman is door de scheepseigenaar en de autoriteiten in de steek gelaten en heeft daardoor vier jaar van zijn leven verloren, aldus de vakbond. ‘In Syrië is veel veranderd in die tijd. Sommige van zijn familieleden zijn jaren geleden al overleden. De opgelopen vertraging betekent dat hij zijn moeder nooit meer zal zien, en dat is ontzettend verdrietig.’

De vakbond zegt nog door te zullen vechten voor het achterstallige salaris van Aisha. Ook is onduidelijk hoe lang de ITF-medewerker nu op de ‘Aman’ zal zitten, want het wachten is nog steeds op een koper voor het vaartuig.

‘Ever Given’

Twee dagen voordat Aisha het vliegtuig naar Syrië nam, ging de ITF toevallig ook op bezoek bij een andere vastgehouden bemanning: die van de ‘Ever Given’. Die maakt het volgens de vakbond goed. De sfeer onder mannen is volgens de ITF prima, al zou de Egyptische overheid hen in de ogen van de vakbond helemaal niet zo mogen ‘gijzelen’.

Mohammad Aisha is ontzettend moe en niet beschikbaar voor interviews, zegt de vakbond, maar getraumatiseerd door zijn langdurige verblijf op de ‘Aman’ lijkt de Syriër niet. Hij heeft aangegeven zijn maritieme carrière gewoon voort te willen zetten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding