De wereldwijde redersvereniging Bimco meldt dat Nigeria en het Interregionaal Coördinatiecentrum voor de Implementatie van Regionale Strategie voor Maritieme Veiligheid en Beveiliging in Centraal- en West-Afrika (ICC) in een ‘ongekende move’ de oprichting hebben aangekondigd van een forum om de bewustwording over het probleem te vergroten.

Maritieme veiligheid

Bimco zegt dat dat verschillende EU-landen, waaronder Frankrijk, Spanje, Italië, België en Denemarken, belangstelling hebben getoond om bij te dragen aan de maritieme veiligheid in de regio om de dreiging van Nigeriaanse piraten te onderdrukken. Zo heeft de Italiaanse marine onlangs een aantal piratenaanvallen verstoord. Daarnaast heeft de Deense regering aangekondigd om in november voor vijf maanden een fregat naar de Golf van Guinee te sturen.

Het forum, met de cryptische naam GOG-MCF/Shade, stelt belanghebbenden ‘van binnen en buiten de regio’ volgens Bimco-voorman David Loosley in staat om te bespreken hoe Nigeriaanse piraterij het best kan worden onderdrukt. Hij benadrukt dat de soevereine rechten van Nigeria moeten worden gerespecteerd, aangezien het grootste deel van de piraterij zich binnen de 200-mijls zone van het West-Afrikaanse land afspeelt.

Piraten

Hij wijst er verder op dat de Golf van Guinee, waar de piraten opereren, klein is in vergelijking met de wateren rondom Somalië, waar piraterij tot enkele jaren geleden welig tierde. Door internationale samenwerking is het gelukt om daar een halt aan toe te roepen. Volgens Bimco volstaat een kleine, effectieve strijdmacht van twee fregatten en één maritiem patrouillevliegtuig om het probleem bij West-Afrika aan te pakken.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding