SCA-voorzitter Osama Rabie, die tevens de rang van admiraal heeft, heeft dat voor de camera van de Egyptische televisiezender MBC Masr gezegd. Onduidelijk is waarop de verlaging van ongeveer een derde van de oorspronkelijke claim is gebaseerd.

Werkelijke schade

Het bedrag van 916 miljoen dollar staat volgens juristen en maritieme deskundigen in geen enkele verhouding tot de werkelijke schade. Het enorme claimbedrag bevat onder meer twee posten van 300 miljoen dollar voor ‘verlies van reputatie’ en een bergingsbonus, een tot dusverre onbekend fenomeen.

Intussen ligt het schip al bijna zes weken aan de ketting op het Great Bitter Lake en neemt de vertragingsschade met de dag toe. Een technische inspectie heeft uitgewezen dat de containerreus licht beschadigd is geraakt bij de stranding op 23 maart in het zuidelijke deel van het kanaal, maar zijn reis zonder sleepboothulp zou kunnen voortzetten.

Lees ook: ‘Reputatieschade en gemiste inkomsten vallen niet onder averij-grosse’