Dan-Unity CO2 gaat samenwerken met het IJslandse bedrijf Carbfix, dat onlangs de bouw aankondigde van een terminal, de Coda Terminal, waar vanaf 2025 afgevangen CO2 kan worden opgeslagen in vulkanisch gesteente.

Volgens Steffen Jacobsen, ceo van Evergas, zal de scheepvaart een belangrijke rol gaan spelen bij het transport van afgevangen CO2 naar opslag- en hergebruiklocaties, en ligt er voor Denemarken een unieke kans om als groot scheepvaartland daarin een leidende rol op te eisen.

De schepen voor Dan-Unity CO2 zullen specifiek voor het CO2-transport gebouwd worden en niet bruikbaar zijn voor andere doeleinden. Het is volgens de oprichters daarom zaak om lange-termijn-contracten voor de schepen af te sluiten. De vaartuigen, die nu nog op de tekentafel liggen, zullen volgens Jacobsen ‘zelf uiteraard op groene energie gaan varen’.