De nieuwe adviesraad, National Shipper Advisory Committee, krijgt 24 leden, en het is de bedoeling dat die zetels gelijkelijk worden verdeeld tussen exporteurs en importeurs.

Deelnemende verladers

De deelnemende verladers mogen de FMC adviseren over ‘concurrentievermogen, betrouwbaarheid, integriteit en eerlijkheid van het internationale zeevracht-systeem’, aldus de FMC.

Rebecca F. Dye, de Amerikaanse commissaris die momenteel als ‘fact finding officer’ actief is om mogelijke misdragingen van containerrederijen te onderzoeken, heeft al positief gereageerd op de oprichting van de adviescommissie. De containersector ligt in de VS al een tijdje onder vuur. Zo voelden sommige Amerikaanse exporteurs zich in de kou gezet omdat containerrederijen zich haastten om lege containers terug naar China te varen in plaats van lading mee te nemen.

Daniel B. Maffei, de door president Joe Biden benoemde nieuwe FMC-voorzitter, zei vorige maand signalen te hebben dat containerrederijen de marktomstandigheden misbruiken en wil het handelen van de reders ‘tot op de bodem’ uitgezocht hebben.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding