Een Egyptische rechtbank in Ismailia heeft zondag in een beroepszaak geoordeeld niet bevoegd te zijn om te beslissen over de beslaglegging op de containerreus, die al bijna twee maanden van kracht is. Volgens een advocaat van de Suez Canal Authority (SCA) is de zaak naar een andere rechtbank doorverwezen en zal er komend weekend een hoorzitting worden gehouden.

De rechtbank in Ismailia, dat aan het Suezkanaal ligt, heeft het verzoek van de rederij, Shoei Kisen Kaisha, om de beslaglegging op te heffen afgewezen. Het schip van bijna 20.000 teu ligt al sinds begin april aan de ketting, waarmee de schade voor de rederij en de verladers in de miljoenen loopt.

Nalatig

Advocaten van Shoei Kisen hebben op de zitting aangevoerd dat SCA nalatig is geweest bij het toelaten van het zestig meter brede schip in het smalle kanaal. Volgens hen had de ‘Ever Given’ gezien zijn afmetingen en de weersomstandigheden door zeker twee sleepboten geassisteerd moeten worden. De loodsen van het schip en het commandocentrum van het kanaal zouden het oneens geweest zijn over de vraag of er sleepboten ingezet moesten worden.

Intussen lijkt er wel enige beweging te komen in de starre opstelling van de SCA, die aanvankelijk een schadevergoeding van ruim 900 miljoen dollar eiste. Nadat SCA-topman Osama Rabie die eis enkele weken geleden publiekelijk verlaagde tot 600 miljoen, heeft hij afgelopen weekend op de Egyptische televisie gezegd dat het schip nu voor 550 miljoen dollar weg mag als er een aanbetaling van 200 miljoen dollar wordt gestort. Onduidelijk is op grond waarvan de claim is teruggeschroefd.

Onhoudbaar

De verzekeraar van de ‘Ever Given’, UK %I Club, heeft de claim van SCA ‘grotendeels onhoudbaar’ genoemd. De kanaalbeheerder eist onder meer een bergingsbonus, een fenomeen waar geen juridische grond voor bestaat. Volgens de advocaten druist de opstelling van de SCA in tegen de maritieme traditie, waarin partijen een ‘letter of understanding’ tekenen, die dient als basis voor de vaststelling van het schikkingsbedrag.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding