Maersk zegt dat de vertraging voor containerschepen door verschillende terminalsluitingen, desinfectieprogramma’s en quarantainemaatregelen inmiddels is opgelopen tot zeven à acht dagen. De Deense rederij publiceerde een lijst van negen schepen uit haar eigen vaardiensten die in Shenzhen de Yantian International Container Terminal nu overslaan en van een Maersk-schip dat de Shekou Container Terminal mijdt. Ook andere rederijen worstelen met de situatie in de havens van Shenzhen. Er zouden schepen uitwijken naar de haven van Nansha (Guangzhou), die in dezelfde provincie ligt maar kennelijk minder grote problemen kent.

Het meest dramatisch is voorlopig de toestand in de Yantian-haven, waar dagen achtereen mensen positief testten op het coronavirus (de Indiase variant) en de autoriteiten reageerden met strenge maatregelen. De activiteiten op het westelijk deel van de Yantian International Container Terminal kwamen helemaal stil te liggen, het oostelijk deel draaide nog op 30%.

Een lichtpuntje is, dat Yantian maandag begonnen is om tegen bepaalde voorwaarden wel weer exportlading te accepteren.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding