Het concern wil tot 2030 voor dertig miljard gigawatt aan nieuwe windparken bouwen. Dat komt overeen met veertig windparken van het formaat die nu in het Nederlandse deel van de Noordzee in aanbouw zijn. De Deense energieleverancier verwacht dat de stroomproductie op zee de komende jaren twee tot drie keer zo snel zal groeien als die op land.

Offshore wind vormt daarmee veruit het grootste deel van een investeringsprogramma van ongeveer 47 miljard euro om tot 2030 in totaal vijftig gigawatt aan nieuwe capaciteit te bouwen. De resterende twintig gigawatt moet komen van wind- en zonneparken op land (17,5 GW) en van andere bronnen als duurzame biomassa en hernieuwbare waterstof (2,5 GW).

Eerder hanteerde Ørsted, het voormalige Dong Energy dat in 2017 zijn olie- en gasbelangen verkocht, dertig megawatt nieuwe capaciteit als doelstelling voor 2030. De raad van bestuur heeft woensdag met de nieuwe doelstelling ingestemd. De groep verwacht dat de mondiale productiecapaciteit van hernieuwbare energie in dat jaar verdrievoudigd zal zijn.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding