De containeroverslag in de Chinese havenstad liep achterstanden op van duizenden containers sinds de werkzaamheden op verschillende containerterminals drastisch werden teruggeschroefd vanwege coronabesmettingen. Meerdere dagen achtereen waren er havenmedewerkers die positief testten op het coronavirus, waarop de overheid reageerde met terminalsluitingen, desinfectieprogramma’s en quarantainemaatregelen.

Shenzhen ligt in Guangdong (126 miljoen inwoners), de Chinese provincie die te kampen kreeg met een uitbraak van de India-mutatie van het virus.

Maersk en ook rederijen als MSC, Hapag-Lloyd en ONE hebben Shenzhen-aanlopen van verschillende schepen geschrapt en vaartuigen zo mogelijk omgeleid naar een andere haven. In het begin van de week kwam er al wel een melding dat de belangrijke Yantian International Container Terminal, die voor een groot deel plat was komen te liggen, weer exportlading accepteert, maar door alle inmiddels opgelopen achterstanden werden de vertragingen in het scheepvaartverkeer in de loop van de week voorlopig alleen nog maar groter.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding