De verzekeraar stelt dat de ‘verschrikkelijke gebeurtenissen’ op een ankerplaats bij de haven van Colombo de sector eens te meer met de neus op de feiten hebben gedrukt als het gaat om ‘het almaar voortdurende probleem van scheepsbranden die worden veroorzaakt door de ondeugdelijke behandeling van gevaarlijke stoffen’. Het ‘droevige lot van de X-Press Pearl is’, zo schrijft de TT Club, ‘het nieuwste in een teleurstellende recente en hardnekkige serie containerschipbranden die in ernst variëren en die op bijna wekelijkse basis plaatsvinden’.

Het aantal zeecontainers met gevaarlijke stoffen die onjuist of helemaal niet goed worden geadministreerd, wordt volgens de verzekeraar wereldwijd geschat op 150.000 stuks, ‘en elk daarvan heeft rampzalige potentie’.

Lekkage salpeterzuur

In het geval van de ‘X-Press Pearl’ begon de ramp waarschijnlijk door een lekkage van salpeterzuur. ‘Die was in dit geval correct gerapporteerd, maar klaarblijkelijk onjuist verpakt’, aldus de verzekeraar, die benadrukt dat de precieze gang van zaken nog wel verder onderzocht moet worden.

De TT Club zegt zich al langere tijd hard te hebben gemaakt voor ‘het terugdringen van dit soort levensbedreigende, vracht en schip schade toebrengende, milieu bedreigende en peperdure gebeurtenissen’. Er wordt gesproken over betere regelgeving, maar het vergroten van het ‘bewustzijn’ van alle betrokkenen is wat de verzekeraar betreft het belangrijkst.

Vervuiling

X-Press Feeders meldde vrijdag dat de toestand van de ‘X-Press Pearl’ nog hetzelfde was als in de voorgaande dagen: het achterste deel van het schip ligt op een diepte van 21 meter op de zeebodem, het voorste deel is nog ‘rustig op weg’ naar beneden, maar er zijn ‘nog geen tekenen’ van vervuiling door bunkerolie. De rederij en hulpdiensten blijven de situatie met argusogen volgen, omdat de grootste zorg blijft dat Sri Lanka, dat zijn stranden al vol met microplastics uit het schip zal spoelen, nu ook nog door een olieramp getroffen wordt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding