Afgelopen weekend voer de ‘Brussels Express’ voor het eerst haar thuishaven Hamburg binnen. In september 2020, toen het nog de ‘Sajir’ heette, werd het schip door scheepsreparateur Huarun Dadong Dockyard in Shanghai omgebouwd. Daar is met een ​​drijvende kraan de 1300 ton wegende lng-tank in de buik van het schip gehesen.

Het schip vaart volgens de rederij nog niet uitsluitend op lng, omdat de laatste garantiewerkzaamheden aan het einde van deze rondreis worden uitgevoerd. De eerste volledige lng-bunkering vindt dan plaats in Singapore tijdens de volgende rondreis. In de toekomst zal het schip, dat momenteel in de Far East 4-dienst tussen Azië en Noord-Europa vaart, twee keer per rondreis bunkeren: in Singapore en in Rotterdam.

Nulemissie

Richard von Berlepsch, Managing Director Fleet Management bij Hapag-Lloyd: ‘Lng is momenteel de meest veelbelovende brandstof op weg naar nulemissie. Het doel op middellange termijn is om CO2-neutraal te varen met synthetisch aardgas, sng.’

Met een knipoog naar de Europese Green Deal heeft Hapag-Lloyd het schip omgedoopt tot ‘Brussels Express’. Daarnaast siert de slogan ‘Shipping for a cleaner future!’ de golfbreker aan de voorkant van het schip.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement