‘Klanten zoeken alternatieven voor de huidige mogelijkheden via shortsea en overduidelijk ook alternatieven voor trailer-verkeer vanuit Spanje’, aldus WEC Lines. Door de brexit zijn al langer bestaande shortsearoutes tussen Spanje en Groot-Brittannië verstopt geraakt, zo stelt de rederij, en hebben bevoorradingsketens ‘schade opgelopen’.

WEC Lines begon zijn eigen shortseadienst Moerdijk-Bilbao afgelopen oktober en zag naar eigen zeggen sinds januari ‘een gestage stijging’ van haar marktaandeel in het vrachtvervoer tussen Spanje, de UK en het Noordwest-Europees continent.

De rederij zegt de capaciteit op de Moerdijk-Bilbao-dienst te vergroten met de aanschaf van het schip ‘Van Eyck’ (835 teu).

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding