Het nu geëiste bedrag is uitdrukkelijk een ‘voorlopige claim’. De verwachting is dat Sri Lanka nog meer schadevergoedingen gaat eisen. De Sri Lankaanse autoriteiten hebben inmiddels bovendien de Russische kapitein van het Singaporese containerschip gearresteerd. Begeleid door advocaten van de rederij is de Rus voorgeleid, waarna hij op borgtocht weer is vrijgelaten. De autoriteiten hebben het paspoort van de kapitein in beslag genomen om hem beschikbaar te houden voor eventuele verdere verhoren.

Lekkend salpeterzuur

Sri Lanka wil precies weten hoe het heeft kunnen gebeuren dat de ‘X-Press Pearl’ voor de Sri Lankaanse kust in brand vloog en zeewater en stranden vervuilde. Het schip kampte voor het uitbreken van het inferno met een container met lekkend salpeterzuur en was in havens in Qatar en India al de toegang geweigerd, toen het bij Sri Lanka dramatisch mis ging.

Een kleine twee weken na het zinken van het containerschip is er volgens X-Press Feeders nog steeds ‘geen merkbare lekkage van bunkerolie’ uit het schip, het nachtmerriescenario waarvoor Sri Lanka sinds de ramp vreest. Wel beaamt de rederij dat het schip vanaf de zeebodem ‘een grijze gloed uitstraalt’ en dat er sprake blijft van ‘een verkleuring van de zee in en rond het wrak’.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement