Op basis van het aantal scheepsinspecties, geconstateerde gebreken en uitgevaardigde vaargeboden over een periode van drie jaar worden de vlagstaten elk jaar verdeeld over een witte lijst, waarop de ‘kwaliteitsvlaggen’ staan, en de minder glorieuze grijze en beschamende zwarte lijst.

Nederland

Nederland staat altijd hoog op de witte lijst en vindt zichzelf dit jaar terug op plek 5, één plaats lager dan vorig jaar. De lijstaanvoerder van vorig jaar, Groot-Brittannië, is naar de 13e positie gezakt. Onze andere buren, Duitsland en België, zijn respectievelijk nummer 15 en 19.

Noorwegen gaat er net als vorig jaar met het zilver vandoor, de Marshall Eilanden en Bermuda maken de top-5 compleet.

De grote vlagstaat Panama staat op de 37e plek, waarmee het zich ternauwernood in de witte lijst handhaaft. Op plek 40 is Estland de eerste vlagstaat op de grijze lijst.

Helemaal onderaan de zwarte lijst bungelt, op de 70e en laatste plaats, Albanië. Die vlagstaat wordt door Paris MoU beoordeeld als ‘hoog risico’.

Het aantal vlagstaten dat op de zwarte lijst staat, is dit jaar wel gedaald: het zijn er nu 9, vorig jaar nog 13. De witte lijst bevat 39 vlagstaten, de grijze 22.