De rederijen krijgen daardoor meer mogelijkheden om vaarroutes te verkorten en daarvan kunnen ‘economieën over de hele wereld profiteren’, aldus de kanaalautoriteit.

Maximaal toegestane lengte

De maximaal toegestane lengte van containerschepen in de Neopanamax-sluizen is voortaan 370,33 meter. Dat was eerst 367,28 meter. Sinds het Panamakanaal in 2016 verbreed werd, hebben de kanaalmedewerkers vijf jaar ervaring opgedaan met het veilig en betrouwbaar bedienen van de Neopanamax-sluizen, en daarom kan de verruiming volgens de kanaaldirectie nu probleemloos worden doorgevoerd.

Verschillende proefvaarten hebben dat volgens de directie bevestigd, met name de bezoeken van de 369 meter lange Evergreen-schepen ‘Triton’, ‘Talos’ en ‘Theseus’ (14.424 teu), de grootste containerschepen die sinds de inwijding van de Neopanamax-sluizen door het kanaal voeren.

De kanaalautoriteiten hebben verder laten weten dat het kanaal momenteel weer zijn maximale diepgang van 15,24 meter heeft. Die diepgang was eerder ingeperkt, maar flinke regenperiodes en ‘succesvol watermanagement’ hebben uitkomst geboden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding