OHT wordt samengevoegd met Seaway 7, de werkmaatschappij die eveneens is gespecialiseerd in het plaatsen funderingen in offshore windparken. Subsea 7 betaalt in aandelen, waarmee de groep na de transactie 72% van het gebundelde bedrijf in handen heeft en OHT de resterende 28%.

De waarde van de transactie komt daarmee uit op 921 miljoen dollar op basis van de aandelenkoers van donderdag. Volgens scheepsmakelaar Clarkson Platou krijgt het fusiebedrijf een beurswaarde van ongeveer 1,3 miljard dollar. Het gaat verder onder de naam Seaway 7 ASA en blijft genoteerd op de Euronext Growth-markt in Oslo, maar wil op termijn naar de ‘hoofdtafel’, Oslo Børs.

Groeiende markt

OHT is nu nog vooral een zware ladingvervoerder, maar richt zich steeds meer op de explosief groeiende markt voor offshore wind-installatie. Het bedrijf beschikt over vijf schepen en heeft twee installatieschepen in bestelling, die in 2022 en 2023 in de vaart moeten komen.

De vloot van Subsea 7 bestaat uit twee zware kraanschepen, twee kabellegschepen en een ondersteuningsvaartuig voor offshore installatie. De groep heeft de afgelopen tien jaar meer dan 700 funderingen geplaatst en ongeveer 800 kilometer aan onderzeese kabels geïnstalleerd. De gecombineerde groep krijgt rond de 600 werknemers.

Met de krachtenbundeling voegt Seaway 7 ASA zich volgens Clarkson Platou bij spelers als het Nederlandse Van Oord en Jan de Nul en Deme uit België. Ook het Deense Cadeler roert zich nadrukkelijk op deze markt. Dit bedrijf heeft nu nog twee installatieschepen, maar kondigde eerder deze week de bestelling aan van twee nieuwe exemplaren die over drie jaar in de vaart komen en dan tot de grootste in de markt zullen behoren.

Seaway Heavy Lifting

Subsea’s kraanschepen, de ‘Seaway Yudin’ en ‘Seaway Strashnov’, worden overigens gemanaged door de Nederlandse dochter Seaway Heavy Lifting in Zoetermeer. De ondernemingsraad van dit bedrijf zal om advies gevraagd worden over de voorgenomen transactie. Subsea en OHT willen die voor het eind van het jaar afronden en hebben hun plannen voorgelegd aan de bevoegde toezichthouders.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding