Hetzelfde decreet richt zich ook op de Surface Transportation Board, die moet onderzoeken of verladers op het Amerikaanse spoorwegnetwerk te hoge kosten in rekening krijgen gebracht. Een woordvoerder van het Witte Huis heeft gezegd dat Bidens nieuwe executive order ertoe moet gaan leiden dat Amerikaanse bedrijven minder hoge transportkosten hoeven te betalen en dat daardoor ook de prijzen voor de consument omlaag zullen gaan.

Onderzoek

Het is nog onduidelijk wanneer Biden het decreet zal ondertekenen en wat de gevolgen ervan zullen zijn. Het FMC heeft al enige tijd een onderzoek lopen naar de hoge lijnvaartkosten en de nieuwe FMC-voorzitter die onlangs door Biden werd aangesteld, liet meteen al weten ‘signalen te krijgen dat containerreders de marktomstandigheden misbruiken’.

Een ‘executive order’ is een Amerikaans machtsmiddel waarmee presidenten snel belangrijke knopen kunnen doorhakken zonder de volksvertegenwoordigers te hoeven raadplegen. Al sinds George Washington maken presidenten gebruik van het in principe ondemocratische regeerinstrument.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding