De containervervoerder laat zes schepen van 14.092 teu met een gezamenlijk prijskaartje van 876 miljoen dollar bouwen en vier exemplaren van 16.180 teu ter waarde van 620 miljoen dollar. De eerste serie komt in de loop van 2024 in de vaart, de grotere schepen een jaar later.

Fors orderboek

Cosco, momenteel de nummer vier op de wereldranglijst, schaart zich daarmee in de snel groeiende rij van containerlijnen met een fors orderboek. Zo bevestigde het Koreaanse HMM onlangs een order voor een dozijn containerschepen met een totale waarde van eveneens zo’n anderhalf miljard dollar. Ook Hapag-Lloyd en CMA CGM kondigden recentelijk omvangrijke nieuwbouwplannen aan.

Het Britse Drewry heeft al gewaarschuwd dat de huidige ordergolf na volgend jaar tot nieuwe overcapaciteit kan leiden, een situatie waarmee de lijnvaart bijna twintig jaar heeft geworsteld. Het consultancybureau voegde eraan toe dat de huidige bonanza op de containermarkt er waarschijnlijk voor gaat zorgen dat de verliezen van de afgelopen twee decennia dit jaar in één klap worden goedgemaakt.

425.000 teu

Met de nieuwe bestelling komt het orderboek van de Chinezen op 22 schepen van samen 425.000 teu, ofwel 14,1% van Cosco’s huidige capaciteit van iets meer dan drie miljoen teu. Dat is na Maersk het laagste percentage van de top-10. De Deense rederij is nog steeds (net) ‘s werelds grootste, maar kondigde enkele jaren geleden een investeringsstop voor nieuwe schepen af en wil pas weer nieuwe tonnage laten bouwen als die volledig CO2-neutraal is.

Koploper in absolute cijfers is MSC met een orderportefeuille van ruim 850.000 teu, bijna 21% van de huidige vloot van iets meer dan vier miljoen teu. Dankzij dit orderboek gaat de in Zwitserland gevestigde rederij Maersk, dat de ranglijst al zo’n 25 jaar aanvoert, zo goed als zeker als lijstaanvoerder voorbij. Relatief de grootste besteller in de top-10 is het Israëlische Zim, dat iets meer dan de helft van zijn huidige 418.000 teu aan nieuwe schepen in aantocht heeft.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement