Het schip gaat volgens de OMSA gebruikt worden om video- en fotografische bewijzen te verzamelen van overtredingen van de Jones Act, bewijsmateriaal dat vervolgens ‘ter beschikking wordt gesteld aan de autoriteiten, publiek wordt gemaakt en wordt gedeeld met de media’.

Buitenlandse bedrijven

De Jones Act bepaalt dat vervoer tussen Amerikaanse havens alleen uitgevoerd mag worden door schepen met een Amerikaanse bemanning die in de Verenigde Staten gebouwd en gefinancierd zijn, maar de OMSA stelt dat veel buitenlandse bedrijven zich daar niet aan houden.

De vereniging liet onlangs nog weten ‘moe te zijn van buitenlandse schepen die werk afpakken van Amerikanen’. ‘Stay tuned om te zien wat we gaan doen om terug te vechten’, zo bouwde de OMSA de spanning toen alvast op. Dat terugvechten gaat nu dus gebeuren met de varende ‘Jones Act Enforcer’. De vereniging heeft het nieuwe schip gepresenteerd met een Robert de Niro-achtig motto: ‘We ‘ll be watching’. Het vaartuig is volgens de OMSA ‘het eerste in zijn soort’.

Wet overtreden

De ‘Jones Act Enforcer’ zal, aldus de OMSA, ‘documenteren dat schepen onder buitenlandse vlag de Amerikaanse wet overtreden door goederen te transporteren tussen punten in de VS, waarbij ze gebruik maken van aanzienlijk lagere bemanningskosten en zo de positie van Amerikaanse schepen en Amerikaanse arbeiders ondergraven’.

‘Nu gaan we een felle schijnwerper richten op hun daden om iedereen te laten zien hoezeer buitenlandse bedrijven geld wegnemen uit de zakken van Amerikaanse maritieme bedrijven’, aldus de vereniging.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement