Het kersverse San Marino Ship Register (SMSR) heet de maritieme wereld een ‘warm welkom’ en biedt eigenaren van jachten en van commercieel geëxploiteerde schepen vanaf nu de mogelijkheid de San Marinese vlag te voeren. Praktisch gesproken betekent dit dat schepen van elke grootte er geregistreerd kunnen worden.

Voordelige belasting

Op zijn site biedt het scheepsregister onder meer ‘voordelige belastingregelingen en concurrerende tarieven die zijn afgestemd op verschillende doelgroepen’. Het registratiebureau zegt de maritieme autoriteit van San Marino, dat overigens geen lid is van de Europese Unie, te zullen ondersteunen en belooft ‘volledige transparantie’ 

Verder zeggen de San Marinezen zich te willen houden aan de strengste eisen op het gebied van veiligheid en duurzaamheid. Volgens SMSR kan de registratie van een schip binnen 48 uur geregeld worden en gelden er geen beperkingen ten aanzien van nationaliteit van eigenaren en zeevarenden.

Welvarende soevereine staat

De republiek, op een half uurtje rijden van de havenstad Rimini aan de noordoost-Italiaanse kust, heeft een oppervlakte van 61 vierkante kilometer een claimt ‘s werelds oudste onafgebroken soevereine staat ter wereld te zijn. De ongeveer 35.000 inwoners behoren tot de welvarendste van Europa en verdienen volgens het IMF gemiddeld zo’n 50% meer dan de hen omringende ruim zestig miljoen Italianen.

Het staatje is sinds 2002 lid van de Internationale Maritieme Organisatie. Vooralsnog lijkt het register zich vooral te richten op de eigenaren van jachten, maar andere typen schepen worden niet uitgesloten. Zo worden er kortingen in het vooruitzicht gesteld voor ‘grote vloten’ en ‘target countries’.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding