De twee, beide Montenegrijnen, zijn door een rechtbank in de Amerikaanse havenstad veroordeeld op beschuldiging van ‘samenzwering om cocaïne te bezitten met de bedoeling die in de VS te verspreiden via een schip dat onder de jurisdictie van de Verenigde Staten viel’.

Ze zijn veroordeeld tot zesenhalf en zeven jaar gevangenisstraf. Het was met afstand de grootste drugsvangst uit de geschiedenis van de Amerikaanse douane. Die bracht het totaal aan in de VS in beslag genomen coke dat jaar op 45 ton. In de voorgaande jaren werd er jaarlijks gemiddeld zo’n 25 ton opgespoord.

Toen de wetshandhavers het schip op 17 juni 2019 doorzochten, troffen ze twintig ton cocaïne verspreid over zeven verschillende containers aan. De twee hadden de drugs op zee onderweg naar de Amerikaanse haven met een scheepskraan aan boord getakeld en in de containers verstopt. Die werden vervolgens van vervalste zegels voorzien.

Eerder werden vijf andere bemanningsleden van het MSC-schip al veroordeeld tot celstraffen van bij elkaar 28 jaar voor hun rol in wat het ministerie van justitie ‘een samenzwering’ noemt. Een andere verdachte wacht nog op zijn vonnis. De openbaar aanklager stelt dat ‘de straffen dienen als herinnering dat drugssmokkel-operaties vroeg of laat aan het licht komen’.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding