Schip met houtsnippers breekt in tweeën voor Japanse kust

Olie in zee

Het Panamese schip ‘Crimson Polaris’ is voor de Japanse kust in tweeën gebroken. Donderdag brak het schip met houtsnippers door een nog onbekende oorzaak. Bij het ongeluk is er olie in de zee terechtgekomen.

Dat laat de Japanse rederij Nippon Yusen Kaisha (NYK) weten, die momenteel het schip huurt van de Japanse eigenaar Mi-Das Line SA. De scheepsmanager is Misuga Kaiun Co.

Sterke wind

Een dag voordat ‘Crimson Polaris’ brak, verkeerde het schip letterlijk al in zwaar weer. Woensdag moest op weg naar de havenstad Hachinohe het anker worden uitgegooid vanwege een sterke wind. Vervolgens belandde een deel van de lading houtsnippers in het water en beschadigde een deel van het romp van het schip.

Met medewerking van de Japanse kustwacht zijn toen alle bemanningsleden van het schip geëvacueerd. Alle zeevarenden zijn veilig, aldus NYK.

Scheur

De scheur die woensdag optrad tussen het vijfde en zesde vrachtruim aan de achterkant van het schip verslechterde en de romp splitste zich donderdag uiteindelijk in tweeën. Dit gebeurde op ongeveer vier kilometer van de haven van Hachinohe.

De Japanse kustwacht rukte uit met patrouilleboten en sleepboten om de situatie onder controle te krijgen. De scheepseigenaar en de scheepsmanager zijn momenteel in gesprek met de autoriteiten en bergingsbedrijven over het slepen van de gescheiden romp. Daarbij heeft volgens NYK het voorkomen van milieuvervuiling de hoogste prioriteit.

De oorzaak van het ongeval is tot nu toe nog onbekend. Om de oorzaak te achterhalen wordt de kapitein van het schip ondervraagd door de Japanse opsporingsdiensten, zo laat NYK weten.

Olie

Aan boord van het schip was ongeveer 1.550 ton zware stookolie en ongeveer 130 ton dieselolie. Volgens NYK is nog nog niet vastgesteld hoeveel olie in de zee is terechtgekomen.

Het Maritiem Rampenpreventie Centrum zet zich in om het olielek onder controle te houden met oliebehandelingsmiddelen en adsorptiematten, zo laat de rederij weten. Oliemaatschappijen hebben al aangegeven bereid te zijn om het strand schoon te maken mocht er olie naar de kust gestuwd zijn.

Het schip ‘Crimson Polaris’ is in 2008 gebouwd, vaart onder de Panamese vlag en is 200 meter lang en 32 meter breed.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Schip met houtsnippers breekt in tweeën voor Japanse kust | NT

Schip met houtsnippers breekt in tweeën voor Japanse kust

Olie in zee

Het Panamese schip ‘Crimson Polaris’ is voor de Japanse kust in tweeën gebroken. Donderdag brak het schip met houtsnippers door een nog onbekende oorzaak. Bij het ongeluk is er olie in de zee terechtgekomen.

Dat laat de Japanse rederij Nippon Yusen Kaisha (NYK) weten, die momenteel het schip huurt van de Japanse eigenaar Mi-Das Line SA. De scheepsmanager is Misuga Kaiun Co.

Sterke wind

Een dag voordat ‘Crimson Polaris’ brak, verkeerde het schip letterlijk al in zwaar weer. Woensdag moest op weg naar de havenstad Hachinohe het anker worden uitgegooid vanwege een sterke wind. Vervolgens belandde een deel van de lading houtsnippers in het water en beschadigde een deel van het romp van het schip.

Met medewerking van de Japanse kustwacht zijn toen alle bemanningsleden van het schip geëvacueerd. Alle zeevarenden zijn veilig, aldus NYK.

Scheur

De scheur die woensdag optrad tussen het vijfde en zesde vrachtruim aan de achterkant van het schip verslechterde en de romp splitste zich donderdag uiteindelijk in tweeën. Dit gebeurde op ongeveer vier kilometer van de haven van Hachinohe.

De Japanse kustwacht rukte uit met patrouilleboten en sleepboten om de situatie onder controle te krijgen. De scheepseigenaar en de scheepsmanager zijn momenteel in gesprek met de autoriteiten en bergingsbedrijven over het slepen van de gescheiden romp. Daarbij heeft volgens NYK het voorkomen van milieuvervuiling de hoogste prioriteit.

De oorzaak van het ongeval is tot nu toe nog onbekend. Om de oorzaak te achterhalen wordt de kapitein van het schip ondervraagd door de Japanse opsporingsdiensten, zo laat NYK weten.

Olie

Aan boord van het schip was ongeveer 1.550 ton zware stookolie en ongeveer 130 ton dieselolie. Volgens NYK is nog nog niet vastgesteld hoeveel olie in de zee is terechtgekomen.

Het Maritiem Rampenpreventie Centrum zet zich in om het olielek onder controle te houden met oliebehandelingsmiddelen en adsorptiematten, zo laat de rederij weten. Oliemaatschappijen hebben al aangegeven bereid te zijn om het strand schoon te maken mocht er olie naar de kust gestuwd zijn.

Het schip ‘Crimson Polaris’ is in 2008 gebouwd, vaart onder de Panamese vlag en is 200 meter lang en 32 meter breed.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement