EU-rapport: extra inspanningen voor schonere scheepvaart

ETS

‘Aanvullende onverbiddelijke inspanningen’ zijn noodzakelijk om de scheepvaartsector de komende decennia duurzamer en veerkrachtiger te maken. Dat schrijven twee EU-organisaties, de EMSA (European Maritime Safety Agencuy) en de EEA (European Environment Agency), in het woensdag gepresenteerde ‘European Maritime Transport Environmental Report 2021’.

Adina Vălean en Virginijus Sinkevičius, de Eurocommissarissen van respectievelijk transport en milieu, stellen in een welkomstboodschap van het ruim tweehonderd pagina’s dikke document dat de impact van de scheepvaart op het milieu nog nooit van zoveel verschillende kanten is belicht als de twee samenwerkende EU-instellingen nu hebben gedaan in hun kersverse rapport.

De Eurocommissarissen erkennen de ‘substantiële economische en sociale voordelen voor de EU’ van het maritieme transport, maar noemen het tegelijkertijd nodig om streng te letten op ‘de impact op het milieu en de gezondheid en het welzijn van EU-burgers’.

ETS

De ‘aanvullende onverbiddelijke inspanningen’ waarvan de EMSA en EEA gewag maken, lijken niet meteen te betekenen dat er nu alweer een schepje bovenop moet in vergelijking met de klimaatplannen die klimaatcommissaris Frans Timmermans deze zomer presenteerde. Wel vormt het nieuwe rapport volgens Vălean en Sinkevičius ‘belangrijke nieuwe bewijslast’ dat de EU op het goede spoor zit met onder meer de plannen om de scheepvaart onder te brengen in het Europese Emissions Trading System.

De voorstanders binnen de EU van een strenger klimaatbeleid kunnen een extra steuntje in de rug goed gebruiken. De klimaatvoorstellen die Timmermans heeft gepresenteerd en waarvan emissiehandel in de scheepvaart deel uitmaakte, zullen nog moeten worden goedgekeurd door het Europees Parlement en door de afzonderlijke EU-landen, een politiek proces dat naar verwachting nog jaren in beslag zal nemen en moeizaam zal zijn.

Het rapport belicht, rijkelijk gelardeerd met tabellen, grafieken en kaartjes, onderwerpen variërend van uitstoot van schadelijke stoffen tot overboord vallende containers. Ook krijgen de lezers meer inzicht in bijvoorbeeld het risico om in de Noordzee op een walvis te botsen.

Het European Maritime Transport Environmental Report 2021, dat hiermee zijn eerste editie beleeft, is hier te vinden:

https://www.eea.europa.eu/publications/maritime-transport/

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

EU-rapport: extra inspanningen voor schonere scheepvaart | NT

EU-rapport: extra inspanningen voor schonere scheepvaart

ETS

‘Aanvullende onverbiddelijke inspanningen’ zijn noodzakelijk om de scheepvaartsector de komende decennia duurzamer en veerkrachtiger te maken. Dat schrijven twee EU-organisaties, de EMSA (European Maritime Safety Agencuy) en de EEA (European Environment Agency), in het woensdag gepresenteerde ‘European Maritime Transport Environmental Report 2021’.

Adina Vălean en Virginijus Sinkevičius, de Eurocommissarissen van respectievelijk transport en milieu, stellen in een welkomstboodschap van het ruim tweehonderd pagina’s dikke document dat de impact van de scheepvaart op het milieu nog nooit van zoveel verschillende kanten is belicht als de twee samenwerkende EU-instellingen nu hebben gedaan in hun kersverse rapport.

De Eurocommissarissen erkennen de ‘substantiële economische en sociale voordelen voor de EU’ van het maritieme transport, maar noemen het tegelijkertijd nodig om streng te letten op ‘de impact op het milieu en de gezondheid en het welzijn van EU-burgers’.

ETS

De ‘aanvullende onverbiddelijke inspanningen’ waarvan de EMSA en EEA gewag maken, lijken niet meteen te betekenen dat er nu alweer een schepje bovenop moet in vergelijking met de klimaatplannen die klimaatcommissaris Frans Timmermans deze zomer presenteerde. Wel vormt het nieuwe rapport volgens Vălean en Sinkevičius ‘belangrijke nieuwe bewijslast’ dat de EU op het goede spoor zit met onder meer de plannen om de scheepvaart onder te brengen in het Europese Emissions Trading System.

De voorstanders binnen de EU van een strenger klimaatbeleid kunnen een extra steuntje in de rug goed gebruiken. De klimaatvoorstellen die Timmermans heeft gepresenteerd en waarvan emissiehandel in de scheepvaart deel uitmaakte, zullen nog moeten worden goedgekeurd door het Europees Parlement en door de afzonderlijke EU-landen, een politiek proces dat naar verwachting nog jaren in beslag zal nemen en moeizaam zal zijn.

Het rapport belicht, rijkelijk gelardeerd met tabellen, grafieken en kaartjes, onderwerpen variërend van uitstoot van schadelijke stoffen tot overboord vallende containers. Ook krijgen de lezers meer inzicht in bijvoorbeeld het risico om in de Noordzee op een walvis te botsen.

Het European Maritime Transport Environmental Report 2021, dat hiermee zijn eerste editie beleeft, is hier te vinden:

https://www.eea.europa.eu/publications/maritime-transport/

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement