Dat meldt het Britse Dryad Global, dat zich bezighoudt met veiligheid op zee, in een uitvoerige beschouwing over de militaire en politieke situatie in de regio. Het bureau spreekt van een typisch staaltje van ‘lawfare’, het langs juridische weg vergroten en bestendigen van een machtspositie.

Kuststaten mogen op grond van maritieme verdragen voorwaarden stellen aan de scheepvaart in hun kustwateren, maar dat is in beginsel beperkt tot de 12 mijlszone. China claimt echter een groot deel van de Zuid-Chinese Zee van 3,5 miljoen vierkante kilometer als zijn territoriale wateren. Het land komt daarover herhaaldelijk in aanvaring met andere kuststaten, zoals Vietnam en de Filipijnen.

Beijing heeft nu bepaald dat onder meer schepen met radioactieve lading, olie, chemicaliën en lng ladinginformatie bij binnenkomst van het gebied moeten melden. De nieuwe regels zijn gebaseerd op de in januari ingevoerde kustwachtwet en de in april aangenomen herziene maritieme verkeersveiligheidswet.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding