In opdracht van MSC heeft het bergingsbedrijf BDS delen van een container geborgen op het Rif, een zandplaat tussen Ameland en Schiermonnikoog, zo laat Rijkswaterstaat weten op Twitter. Hiermee is volgens het agentschap het laatste containerdeel van MSC Zoe uit de Waddenzee gehaald. Het containerschip ‘MSC Zoe’ verloor tijdens een storm op 1 en 2 januari 2019 in totaal 342 containers toen het nabij de Waddeneilanden voer. 

Duurde lang

De berging is pas 2,5 jaar na de containerramp gelukt. Volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat duurde het bergen zo lang vanwege de weersomstandigheden. ‘We zagen het stuk aanvankelijk wel liggen en wilden het toen ook bergen, maar een storm zorgde ervoor dat het stuk onder het zand verdween en zo niet meer zichtbaar was. Het is een hele klus om een kraan ter plekke te krijgen, dus je wacht op de juiste weersomstandigheden.’

‘Zo’n twee maanden geleden trok er een nieuwe grote storm over het Waddenzeegebied die ervoor zorgde dat het stuk van de container weer bloot kwam te liggen.’ Het juiste moment om het laatste stuk van de ‘MSC Zoe’ te bergen, was volgens de woordvoerder dus uiteindelijk deze week geworden.

Of nu inderdaad alle resten van de ‘MSC Zoe’ geruimd zijn, kan Rijkswaterstaat niet met 100% zekerheid zeggen. ‘We kunnen nooit helemaal uitsluiten dat er niets meer ligt. In theorie zou er nog iets onder het zand kunnen liggen, maar dat hebben wij nog niet kunnen constateren.’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement