Value Maritime spreekt van een wereldprimeur: de ‘Nordica’ wordt het eerste schip dat zelf CO2 opvangt en opslaat terwijl het operationeel is. De onder Nederlandse vlag varende ‘Nordica’ is momenteel in gebruik bij de Singaporese rederij X-Press Feeders.

CO2-batterij

Het systeem van Value Maritime vangt het uitgestoten broeigaskas van het schip op, om die vervolgens op te slaan in een ‘CO2-batterij’. Die CO2-batterij kan in de haven vervolgens ontladen worden, waarna de CO2 kan worden getransporteerd naar klanten die het kunnen hergebruiken, bijvoorbeeld in de agrarische sector.

Value Maritime begint met het opladen en ontladen van de CO2-batterijen bij Rotterdam Short Sea Terminals (RST). De verzamelde CO2 zal in de regio Rotterdam worden gebruikt in de glastuinbouw. Het Rotterdamse bedrijf verwacht op korte termijn ook in andere havens zulke op- en ontlaadlocaties te kunnen openen, en noemt daarbij in elk geval Bremerhaven en Hamburg.

Maarten Lodewijks en Christiaan Nijst, de oprichters van Value Maritime, stellen dat het CO2-opvangsysyeem ‘verzekert dat de scheepvaart zijn doelstellingen voor 2050 op korte termijn kan halen’.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement