Hoewel de MOL-president in het FT-interview aangeeft dat het essentieel is om ‘de geest van de vrijemarkteconomie’ te respecteren, is de wereldwijde scheepvaart volgens hem tegelijkertijd een soort infrastructuur waarop economieën moeten kunnen vertrouwen.

Als je het helemaal overlaat aan de markt, zullen bedrijven en individuen toch in de eerste plaats hun eigen belang laten prevaleren, waardoor de vertragingen van schepen, opstoppingen in havens en hausse van containerprijzen alleen maar verder uit de hand zullen lopen, waarschuwt Hashimoto in het interview. Enige sturing van bovenaf zou verbetering in de situatie kunnen brengen, denkt hij.

De scheepvaartsector zelf zou, zegt de MOL-ceo in hetzelfde FT-interview, werk moeten gaan maken van een betere langetermijnplanning, met beter gespreide, voorspelbare investeringen in nieuwe scheepscapaciteit, in plaats van alleen op piekmomenten ineens heel veel geld te steken in nieuwe schepen.

MOL is in de containerscheepvaart tegenwoordig actief als een van de partners, samen met ‘K’Line en NYK, van ONE.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement