Donderdagavond stond de stroming noordelijk, in de richting van Schiermonnikoog, dus de dierenartsen hopen dat het dier weer onderweg is richting de Noordpool, waar walrussen thuishoren.

Europese tournee

Het was voor het eerst in 23 jaar tijd dat er een walrus op de Nederlandse kust werd gezien. Het dier werd de laatste weken al opgemerkt op Schiermonnikoog en in Den Helder. Daarvoor waren er meldingen van dezelfde walrus uit Denemarken en Duitsland. Het lijkt er dus op dat het zeezoogdier bezig is met een tournee door Noord-West Europa.

De vrouwelijke walrus is herkenbaar omdat ze verwondingen aan de voorpoten heeft. Volgens dierenartsen zijn de wonden al aan het genezen. Walrussen maken wel vaker een lange tocht, maar vinden meestal de weg naar huis weer.

De politie zette donderdag de Harlingse Zuiderpier af om kijkers op een afstand te houden. Volgens deskundigen rustte de walrus daar een poosje uit van haar zwemtochten.

Port of Harlingen

Vorig jaar liet de directeur van Port of Harlingen Paul Pot nog weten aan deze krant dat ‘Harlingen de toegangspoort is voor het noorden’. Of het de bedoeling was dat een walrus ook gehoor zou geven aan deze boodschap is niet zeker. Port of Harlingen is een diverse haven waar veel wordt gedaan met lading op het gebied van zout, zand en grind en visserij en daarnaast ook containers en breakbulk.

Met het bezoek van de walrus was er tijdelijk nog een toevoeging gedaan aan het brede portfolio van de haven. En het beest trok veel bekijks. Niet alleen van dagjesmensen, maar ook de landelijke pers pakte uit met het sensationele nieuws.

Overigens heeft de visserij-sector in Harlingen niet geleden onder het korte bezoek van de walrus. Ze vangen maar heel soms vis. Hun hoofdvoedsel bestaat uit tweekleppigen als mosselen, en ook andere ongewervelde bodemdieren als slakken, kreeftachtigen en stekelhuidigen als zeekomkommers.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement