Noren bestellen schepen voor CO2-transport

CCS

Het Noorse bedrijf Northern Lights, een van de Scandinavische partijen die bezig zijn met de ontwikkeling van ‘Carbon Capture and Storage’ (CCS), heeft bij een Chinese scheepswerf twee tankschepen besteld die helemaal toegerust worden voor het transporteren van CO2.

De schepen, die het broeikasgas in vloeibare vorm onder druk zullen opslaan in speciale tanks, moeten medio 2024 worden opgeleverd en zullen daarna worden ingezet om CO2 op te halen bij Europese uitstoters en te transporteren naar de opslagterminal van Northern Lights in Øygarden in het westen van Noorwegen.

Børre Jacobsen, directeur van Northern Lights, zegt dat de schepen het bedrijf in staat stellen om een ‘flexibel en efficiënt Europees infrastructuurnetwerk te ontwikkelen voor het vervoer van CO2 die door onze industriële klanten wordt afgevangen’.

De twee vrachtschepen zullen zelf juist zo min mogelijk CO2 uitstoten. Ze gaan lng als voornaamste brandstof gebruiken en worden voorzien van een windenergie-systeem en een brandstof besparend luchtbellensysteem.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Noren bestellen schepen voor CO2-transport | NT

Noren bestellen schepen voor CO2-transport

CCS

Het Noorse bedrijf Northern Lights, een van de Scandinavische partijen die bezig zijn met de ontwikkeling van ‘Carbon Capture and Storage’ (CCS), heeft bij een Chinese scheepswerf twee tankschepen besteld die helemaal toegerust worden voor het transporteren van CO2.

De schepen, die het broeikasgas in vloeibare vorm onder druk zullen opslaan in speciale tanks, moeten medio 2024 worden opgeleverd en zullen daarna worden ingezet om CO2 op te halen bij Europese uitstoters en te transporteren naar de opslagterminal van Northern Lights in Øygarden in het westen van Noorwegen.

Børre Jacobsen, directeur van Northern Lights, zegt dat de schepen het bedrijf in staat stellen om een ‘flexibel en efficiënt Europees infrastructuurnetwerk te ontwikkelen voor het vervoer van CO2 die door onze industriële klanten wordt afgevangen’.

De twee vrachtschepen zullen zelf juist zo min mogelijk CO2 uitstoten. Ze gaan lng als voornaamste brandstof gebruiken en worden voorzien van een windenergie-systeem en een brandstof besparend luchtbellensysteem.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement