Het bureau telde in deze periode 85 schepen die door piraten of gewapende overvallers geënterd werden, negen mislukte pogingen daartoe, twee schepen die werden beschoten en een schip dat werd gekaapt, in totaal dus 97 incidenten. Ter vergelijking; tien jaar geleden, tijdens de hoogtijdagen van de Somalische piraterij, stond de teller na negen maanden al op 352 incidenten.

In de Golf van Aden bij Somalië is het na allerlei genomen maatregelen inmiddels al jaren redelijk rustig. De laatste jaren is de Golf van Guinee, in West-Afrika, het probleemgebied, maar volgens de nieuwe IMB-statistieken neemt de piraterij daar nu ook af. In de Golf van Guinee werden de eerste drie kwartalen van het jaar 28 incidenten genoteerd, tegenover 46 in dezelfde periode vorig jaar.

Waarschuwing

Het IMB zegt echter te willen waarschuwen voor ‘zelfgenoegzaamheid’ en maakt zich wel zorgen over de gewelddadigheid waarmee de piraterij nog steeds gepaard gaat. ‘Het geweld tegen zeevarenden is doorgegaan, met 51 bemanningsleden die werden gekidnapt, acht die in gijzeling werden genomen, vijf die bedreigd werden, drie verwond, twee aangerand en een vermoord.’

Het bureau maakt zich ook zorgen over het aantal gewapende overvallen in de Straat van Singapore, al twintig incidenten, en in de Callao Anchorage in Peru, vijftien incidenten. Op beide locaties gaat het om de hoogste aantallen sinds 1991. Er worden met name messen bij gebruikt en er zijn gewonden bij gevallen, al stelt het IMB dat het grosso modo om ‘eenvoudige diefstallen’ gaat die ‘opportunistisch van karakter’ zijn.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding