De Singaporese rederij heeft bekendgemaakt dat voor het eind van het jaar één miljard dollar aan schulden vervroegd zal worden aflost. Vorig jaar stond de groep na een reeks verlieslatende jaren nog op omvallen en kon die alleen dankzij een forse kapitaalinjectie van Heliconia Capital Management, onderdeel van het staatsbedrijf Temasek Holdings, het hoofd boven water houden. 

Haircut

Obligatiehouders krijgen hun inleg met opgebouwde rente volledig terug. Degenen die hebben ingestemd met de zogenoemde ‘haircut’, waarbij de waarde werd afgestempeld, krijgen zelfs twee keer de hoofdsom terug. Ook externe financiers krijgen hun geld voor het eind van het jaar terug.

Volgens topman Sing Seng Teo is PIL na de financiële herstructurering ‘een goed gekapitaliseerd bedrijf met een solide financiële structuur en veerkracht om de cyclische aard van de sector te weerstaan’. Hij voegt eraan toe dat de rederij in de afgelopen acht maanden ‘de meest dramatische ommekeer in de financiële positie in de geschiedenis heeft meegemaakt’.

In een verklaring zegt de rederij te hebben geprofiteerd van hogere vrachttarieven als gevolg van een beperkt aanbod. Dat was het gevolg van de coronapandemie, die leidde tot leidde tot verstoringen van toeleveringsketens en havenactiviteiten. Dat leidde tot een vermindering van de beschikbare capaciteit terwijl de ‘pandemie-gerelateerde consumptie’ van fysieke goederen juist toenam, aldus PIL.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement