Volgens The Barents Observer, een Noorse internetkrant gespecialiseerd in Noordpool-nieuws, moet de ijsbreker komende dinsdag aankomen in de Noordpoolhaven van Sabetta, voorbij Nova Zembla.

Koning Winter

Circa twintig vrachtschepen, voornamelijk bulkschepen, tankers en general cargo-schepen, werden deze herfst op de Noordelijke Zeeroute overvallen door Koning Winter, die veel sneller zijn rentree maakte dan in vorige jaren en voor een dikke ijslaag zorgde. Verschillende ijsbrekers werden al naar het gebied gestuurd en die wisten ook wel vrachtschepen in konvooien te verzamelen, maar nu moet toch de ‘Arktika’ in actie komen om definitief redding te brengen. Vrachtschepen zijn inmiddels weken achter geraakt op hun vaarschema’s.

De ‘Arktika’ kan een ijslaag van drie meter dik doorploegen. Ter vergelijking: bij de rayonhoofden van de Elfstedentocht is het feest bij een ijsdikte van 15 centimeter. Momenteel is in Rusland ook de ‘Leader’ in aanbouw, een ijsbreker die kan afrekenen met een ijslaag van vier meter dik.

Nieuwe investeringen

Het Russische persbureau Tass meldt ondertussen een serie nieuwe investeringen in de Noordpool-logistiek ter waarde van in totaal 1,5 miljard dollar. Het gaat onder meer om een transporthub van staatsbedrijf Rosatom Cargo. Op een congres in Moermansk waren deelnemers het erover eens dat Moermansk aan de westelijke kant van de Russische Noordpoolkust een belangrijke logistieke spil gaat worden voor vrachtvervoer via de noordelijke passage.

Volgens Tass viel op het congres ook te beluisteren dat Rosatom zelf een sleutelrol gaat spelen bij het oprichten van een containerrederij die het hele jaar door heen en weer moet gaan varen tussen Moermansk en in het verre oosten gelegen Vladivostok. Ondanks de grote problemen die de vrachtschepen deze winter ondervinden, gaat Rusland er nog steeds vanuit dat de klimaatverandering en de reuzenijsbrekers containerlijnvaart via de Noordpool snel 365 dagen per jaar mogelijk zullen gaan maken.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement