Het eerste exemplaar van de serie zal volgens de Deense containerrederij naar verwachting begin 2024 in de vaart worden gebracht en kan dan een volledige round-trip op bijvoorbeeld de Azië-Europa-trade maken op groene methanol.

De schepen zijn volgens de rederij ‘uniek in de sector’ omdat ze 20% minder energie verbruiken dan vaartuigen van vergelijkbare grootte en omdat ze ‘op een slimmere manier bijdragen aan de CO2-vrije doelstellingen van onze klanten’. Tezamen zullen de acht schepen volgens Maersk 1 miljoen ton CO2-uitstoot per jaar besparen.

De schepen worden 350 meter lang en 53,5 meter breed en zien er, aldus Maersk, ‘aanzienlijk anders uit dan wat tot nu toe gebruikelijk is geweest bij de grotere containerschepen’. Zo zijn de accommodaties van de bemanning en de brug op de methanolschepen gesitueerd op de voorsteven om zoveel mogelijk ruimte te maken voor containers. De scheepsschoorsteen bevindt zich aan één zijde aan de achterkant van het schip en maakt zo eveneens zoveel mogelijk plaats voor containers, terwijl de scheiding van accommodatie en schoorsteen volgens Maersk bovendien de efficiency van havenaanlopen verhoogt.

De ontwerpfase van het nieuwe scheepstype heeft bijna vijf jaar geduurd omdat volgens de containerrederij ‘nooit eerder verkende terreinen op het gebied van scheepsdesign’ moesten worden betreden.

Maersk heeft een video gepresenteerd waarop een digitale versie van het nieuwe schip reeds varend in actie is te zien:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement