Dat cijfer is wel vertekend omdat Hyundai Merchant Marine uit een diep dal komt. De rederij zat in 2019 nog in de rode cijfers en boekte in 2020 een bescheiden winst van omgerekend 106 miljoen dollar. De omzet liet een ruime verdubbeling zien en steeg tot 11,5 miljard dollar.

Hoge vrachttarieven

De rederij schrijft dit toe aan de hoge vrachttarieven ‘en efficiënte vlootoperaties, waaronder de twaalf 24.000 TEU-containerschepen’. De introductie van die nieuwe klasse schepen kwam voor HMM precies op het goede moment aangezien dit grotendeels samenviel met de tariefrally in de containervaart vanaf medio 2020.

HMM heeft medio vorig jaar contracten getekend met Daewoo Shipbuilding and Marine Engineering en Hyundai Heavy Industries voor de bouw van twaalf containerschepen van 13.000 TEU. Die schepen worden naar verwachting in de eerste helft van 2024 opgeleverd.

De rederij zegt dat het vierde kwartaal, normaal laagseizoen in de containervaart, betere resultaten liet zien dan verwacht. ‘De groei van de markt op de Azië-Amerika routes, als gevolg van de grote verkoopacties zoals Black Friday, stimuleerde de vraag en dreef de prijzen op’, aldus HMM.

Voor het komende jaar verwacht de rederij dat de stijgende olieprijzen de kosten van scheepsbrandstof omhoog zullen stuwen en een groter verschil zullen creëren tussen de duurdere laagzwavelige stookolie en conventionele zware stookolie. ‘80% van onze schepen is met een scrubber uitgerust, zodat we effectief kunnen reageren op de stijgende brandstofprijzen’, aldus HMM.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement