MOL Ship Management, eigenaar van het schip, meldde vrijdag dat er op de car carrier, die meer dan een week in brand stond, inmiddels geen rook meer was te zien. ‘De rook die van het vaartuig opstijgt, is momenteel gestopt.’ MOL stelde verder dat het schip stabiel is gebleven en dat er geen olielekkage is geweest.

Ook de Nederlandse sleepboten ‘APL Guard’ en ‘Dian Kingdom’ zijn bij de reddingsoperatie betrokken, evenals het blusschip ‘V. B. Hispanic’.

Vierduizend auto’s

De brand op de ‘Felicity Ace’, die oorspronkelijk op weg was van Duitsland naar de VS, trok veel internationale belangstelling door de lading die het schip aan boord heeft: bijna vierduizend auto’s met daaronder veel exemplaren van luxe merken als Porsche, Bentley en Lamborghini. De totale waarde van de lading is al geschat op circa een half miljard dollar. De brand was moeilijk te bestrijden door de aanwezigheid van veel elektrische auto’s met lithium-ion batterijen.

Eigenaren verkeren nog steeds in onzekerheid over de precieze staat van hun auto’s na het dagenlange inferno, al heeft Volkswagen al een statement naar buiten gebracht waarin het verklaart ervan uit te gaan dat een groot deel van zijn auto’s aan boord ‘niet meer aan klanten geleverd zal kunnen worden’.

Liefhebbers van dure sportwagens lagen de afgelopen anderhalve week het meest wakker van het lot van de exemplaren van de ‘Lamborghini Aventador’ die zich aan boord bevinden, omdat dat type inmiddels niet meer geproduceerd wordt. De Italiaanse autofabrikant heeft nu echter laten weten niet uit te sluiten dat er toch weer nieuwe Aventadors gemaakt gaan worden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement