Donjon Smit, een joint-venture van het Amerikaanse Donjon Marine Company en Boskalis-dochter Smit Salvage, heeft inmiddels een plan opgesteld voor het lostrekken van het containerschip van Evergreen, dat al ruim een week muurvast in de modder zit in Chesapeake Bay, de baai nabij de Amerikaanse hoofdstad Washington D.C.

Er is in de VS inmiddels al voor gewaarschuwd dat het nog een week kan duren om het schip van 12.000 teu weer varende te krijgen. Daarmee ziet het ernaar uit dat het nieuwe Evergreen-echec daadwerkelijk deels gaat samenvallen met de verjaardag van de ‘Ever Given’-blokkade, die vorig jaar duurde van 23 tot en met 29 maart.

Donjon Smit heeft het plan opgevat om eerst modder weg te baggeren rondom de onderkant van de ‘Ever Forward’. Het schip had na zijn vertrek uit de haven van Baltimore een diepgang van 13 meter, terwijl de gemiddelde diepte van de baai maar 6,4 meter is. Doel is onder meer om het roer van het schip goed vrij te krijgen.

Als het baggeren gelukt is en ballastwater uit het schip is gepompt om het vaartuig lichter te maken, zal tijdens hoogtij een flink aantal sleepboten proberen de ‘Ever Forward’ weer in beweging te krijgen. Daarbij zal het containerschip ook de eigen motor op vol vermogen moeten laten draaien.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement