De European Causeway, zoals het schip heet, blijft in de haven van de kustplaats Larne liggen zolang de problemen niet zijn opgelost. De Britse minister voor Transport, Grant Shapps, laat alle schepen van P&O Ferries inspecteren om de veiligheid van de veerdienst te garanderen.

P&O Ferries, dat ook tussen Rotterdam en Hull vaart, veroorzaakte eerder deze maand veel verontwaardiging met een onverwachts massaontslag. Het bedrijf hield plotseling alle veerboten aan de kade en liet het personeel weten dat achthonderd mensen met onmiddellijke ingang ontslagen zouden worden. Zij werden vervangen door goedkopere, extern ingehuurde arbeidskrachten. Dat was volgens het bedrijf, dat vorig jaar 100 miljoen pond verlies leed, nodig om de banen van 2200 anderen te behouden.

Topman Peter Hebblethwaite van P&O Ferries erkende later bij de sanering regels te hebben geschonden door vakbonden niet in te lichten over het ontslag. Maar gesprekken met de bonden zouden volgens hem alleen maar een schijnvertoning zijn geweest.

Ondertussen lijkt er ook onder de nieuwe bemanningsleden van de veerboten onvrede te zijn. De internationale vakbond voor de zeevaart Nautilus meldde onlangs dat veel van deze ingehuurde arbeidskrachten alweer zijn opgestapt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement