Het betreft de ‘Azburg’, een general cargo-schip dat de laatste tijd eigendom was van een bedrijf uit Malta maar dat een goeddeels Nederlandse geschiedenis had. Het vaartuig werd in 1995 gebouwd door Scheepswerf Ferus Smit uit Westerbroek (provincie Groningen), door prins Willem-Alexander samen met twee Westerbroekse meisjes gedoopt en voer daarna tot 2013 onder de naam ‘Kroonborg’ voor de Nederlandse rederij Wagenborg. Daarna was het enkele jaren actief voor de Turkse rederij Albros Shipping.

De twaalfkoppige bemanning die zich sinds het begin van de oorlog schuilhield op het schip in de zwaar belaagde havenstad, sloeg alarm toen door beschietingen brand ontstond in de machinekamer van het schip en het vaartuig water begon te maken. De Oekraïense kustwacht, kennelijk nog steeds in staat zijn werk in Marioepol uit te voeren, kwam de bemanningsleden te hulp en wist de zeelieden in veiligheid te brengen.

Raketgranaten

Dominica (niet te verwarren met de Dominicaanse Republiek), de Caraïbische vlaggenstaat van de ‘Azburg’, stelt bij monde van zijn Maritime Administration dat het schip ‘willekeurig werd aangevallen, tot zinken werd gebracht en volledig werd vernietigd’. Dominica zegt van de bemanningsleden te hebben gehoord dat er op zondag eerst twee raketgranaten ‘moedwillig’ op het schip werden afgevuurd, waarna Russische troepen op maandagavond weer begonnen met ‘beschietingen en bombardementen’ en het vaartuig herhaaldelijk door munitie werd getroffen.

De bemanningsleden, van wie er na de aanval één medische verzorging nodig had, zouden onderdak hebben gekregen op een ander schip dat nog in de haven van Marioepol ligt, maar volgens Dominica lijden ze nu aan ‘een immense mate van angst en stress’ en zouden ze zo snel mogelijk naar veilig gebied geëvacueerd moeten worden. Volgens Oekraïense bronnen bevinden zich in de haven van Marioepol nu nog vier buitenlandse schepen. Op de website VesselFinder zijn in de haven nog drie stipjes te zien, maar welke schepen het zijn staat er niet bij vermeld.

Hoewel Dominica en andere bronnen melden dat de verwoesting van de ‘Azburg’ het werk was van Russische gewapende troepen, stelt het Russische persbureau Tass overigens dat ‘Oekraïense nationalisten’ mogelijk achter de aanval zaten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement