Dat komt overeen met 26% van de huidige capaciteit. Volgens de internationale redersvereniging Bimco is de orderportefeuille van de containervaart in de afgelopen vijftien jaar niet meer zo groot geweest. Volgens analist Niels Rasmussen komt 6,2 miljoen teu, het leeuwendeel van het totale orderboek, voor 2025 in de vaart.

In oktober 2020 omvatte het orderboek nog slechts twee miljoen teu. In de tweede helft van dat jaar kwam er een golf aan bestellingen op gang, toen duidelijk werd dat de coronapandemie leidde tot sterke stijging van de vraag naar containervervoer. Die zwol vorig jaar verder aan, mede dankzij de enorme winsten van de container carriers.

Congestieproblemen

Rasmussen verwacht dat de effectieve capaciteit van de huidige containervloot ook zonder nieuwbouw de komende jaren met zo’n twee miljoen teu zal toenemen. ‘De congestieproblemen die er nu nog steeds zijn, zullen uiteindelijk worden opgelost’, stelt hij. Hij gaat er daarom vanuit dat het totale aanbod van vervoerscapaciteit tot 2025 met zo’n acht miljoen teu zal groeien. Dat is ongeveer een derde van de huidige capaciteit.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement