Het lukte bergers onder aanvoering van Donjon Smit, een Amerikaanse joint-venture van het Nederlandse Boskalis, zondag om het vrachtschip vlot te trekken. Om dat huzarenstukje mogelijk te maken, waren er afgelopen week met kraanschepen eerst circa vijfhonderd containers van boord gehaald om het gewicht van het vaartuig te verlagen. Ook werd er 65.000 kubieke meter modder rondom het schip weggezogen, volgens de Amerikanen genoeg modder om 27 binnenvaartschepen mee te vullen.

Kapitein David O’Connell, commandant US Coast Guard afdeling Maryland, heeft de moeilijkheidsgraad van de bergingsoperatie betiteld als ‘historisch’. De ‘Ever Forward’ was op 13 maart de haven van Baltimore uitgevaren met een diepgang van 13 meter en was terechtgekomen buiten de vaargeul van de gemiddeld maar 6,4 meter diepe baai. Daarna mislukten eerst verschillende pogingen om beweging in het schip te krijgen.

De ‘Ever Forward’ is nu naar een ankerplaats gesleept om daar een inspectie te ondergaan en keert daarna terug naar de haven van Baltimore om daar opnieuw containers te laden. Daarna kan het eindelijk weer richting Norfolk (Virginia) zoals ruim een maand geleden ook al de bedoeling was.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement